پیام سپاهان

آخرين مطالب

بدبختی من، پیغامی از طرف خدا بود فرهنگی

بدبختی من، پیغامی از طرف خدا بود
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - وینش/«زیبا» مجموعه‌ای است از داستان‌های کوتاه (و بعضاً خیلی کوتاه) لودمیلا اولیتسکایا نویسنده 78 ساله روس که سال 1393 چاپ اول آن به فارسی درآمده است. این اولین اثر ترجمه‌شده اولتیسکایا به فارسی است و داستان‌های این مجموعه داستان‌هایی ساده، با طنزی ملیح، از مردمانی هستند که در اوج بدبختی یا در اوج روزمرگی در نهایت سرنوشت‌شان را با نوعی خوشبینی می‌پذیرند و حتی به فال نیک می‌گیرند.
«زیبا» مجموعه‌ای است از داستان‌های کوتاه (و بعضاً خیلی کوتاه) لودمیلا اولیتسکایا نویسنده 78 ساله روس که سال 1393 چاپ اول آن به فارسی درآمده است. یعنی اولین معرفی این نویسنده‌ی آن زمان 71 ساله به فارسی‌زبانان با این مجموعه داستان و به ترجمه‌ی مهناز صدری صورت گرفته است.
مروری بر زندگی‌نامه اولیتسکایا نشان می‌دهد او خیلی دیر نویسنده شده است. اولین رمانش «سونچکا» را در 1995 یعنی در بالای پنجاه سالگی و مقارن با اولین سال‌های روسیه‌ی پساکمونیستی نوشته است. البته از سال‌ها قبل و در دوران اصلاحات گورباچفی موسوم به پروسترویکا با مجلات ادبی روسیه (که در این کشور همواره اهمیتی فراوانی داشته‌اند و رد و تاییدشان از اثر یک نویسنده در کار حرفه‌ای او اهمیتی خیلی بالا داشته و ظاهراً هنوز هم اهمیت دارد) همکاری کرده است و داستان‌های کوتاهی می‌نوشته که داستان‌های مجموعه زیبا «احتمالاً» از آن دسته‌اند. چون در کتاب و در مقدمه هیچ اشاره‌ای نشده است که داستان‌های این مجموعه کِی و کجا منتشر شده‌اند.
زیبا نامش را از اولین (و به زعم من بهترین) داستان این مجموعه گرفته است. خب از قدیم گفته‌اند «خوشگلی است و هزار دردسر»، این داستان اما مستقیماً چیزی مشابه همین مَثَل را مطرح می‌کند. تانیا نیولینا دختر مدرسه‌ای زیبایی است که از زیبایی خودش در رنج است. چون دوست دارد دیگران او را به خاطر روحش بخواهند نه جسمش. اصلاً داستان از صدای جیغ دخترکی شروع می‌شود که در اردوی تابستانی از چادر بیرون می‌آید و جیغ‌کشان و گریه‌کنان فریاد می‌زند «همه جسمم رو میخوان». البته داستان درمورد آزار جنسی نیست (گرچه تانیا در مترو و تراموا همیشه با دست درازی یا دست‌کم چشم‌چرانی مردها مواجه است) تانیا در واکنش تصمیم می‌گیرد دوستی‌اش را نصیب بی‌بهره‌ترین مردمان کند. در مدرسه با پسری کم سن‌وسال دوست می‌شود که او هم وقتی به بلوغ می‌رسد دستش را سمت جسم تانیا می‌برد و رابطه افلاطونی‌شان را به‌هم می‌زند. در دانشگاه رشته پرستاری را انتخاب می‌کند تا فقط با همکلاس‌های زن در ارتباط باشد و با تنها پسر کلاس که معلول هم هست ازدواج می‌کند اما پسر هم دست بزن پیدا می‌کند و در آخر سراغ مردی نابینا می‌رود. تانیا اما برخلاف خواستش با این زیبایی به همه آسیب می‌زند. پسرک هم‌مدرسه‌ای‌‌اش به خاطر دست نزدن به او خودکشی می‌کند. شوهر معلولش از نگاه‌های مردم که پرسش «چرا زنی به این زیبایی نصیب مردی شده که از دانشگاه اخراجش کرده‌اند و بیمار و بی‌بهره از زیبایی است» در آن موج می‌زند در عذاب است و مادرش از دوری گزیدن دخترش از لذت‌های هر دختر جوان روس.
خب تانیا کمی ابله‌مزاج هم هست. نه این‌که احمق باشد، بلکه رگه‌هایی از «ابله» داستایوسکی را در خود دارد. مسیحی خوب‌رو، بسیار ساده و خوش‌نیت که قلب نویسنده را از لذت انسان‌دوستی پر می‌کند. در باقی داستان‌ها هم چنین شخصیت‌هایی به چشم می‌خورند. در داستان «به خاطر چه و برای چه» خانم نون.کاف به خاطر ازدحام مردم در اتوبوس پرت می‌شود بیرون و به شکل کمیکی اتوبوس از پاهایش رد می‌شود و در بیمارستان هردو پایش را قطع می‌کنند. رویکرد اولیتسکایا اما مثل داستان «زیبا» رویکردی کمیک، اخلاقی و حتی کمی مثل افسانه‌های قدیم است: خانم نون.کاف این واقعه را به فال نیک می‌گیرد و حمل بر آن می‌کند که خدا به او پیغام داده این همه سال دوندگی در زندگی‌ش کافی است و حالا وقتش رسیده بنشیند و به زندگی فقط فکر کند.
باز هم نمونه‌های دیگری هست. در داستان «زینائیدا» دختری بسیار چاق و بعداً متوجه می‌شویم کمی کندذهن، مادرش را از دست داده است و یادش می‌افتد مادرش گفته اگر گرسنه ماند برود بیرون کلیسا بایستد و مردمان خوب به او پولی خواهند داد. می‌رود، پول هم به او می‌دهند اما گداها می‌افتند سرش و ادبش می‌کنند. یک فرشته نگهبانِ بسیار زشت‌رو به نام تانیای موقرمز که قلدر دسته‌ی گداهاست، سرمی‌رسد و از او حمایت می‌کند و نجاتش می‌دهد. تانیا می‌آید خانه زینائیدا و آنجاست که متوجه می‌شویم دختر اصولاً درست نمی‌تواند بفهمد در جهان بیرون چه خبر است. تانیای موقرمز سرگذشت دردناک و بدبختی‌های زیادی که سرش آمده را برای او تعریف می‌کند و با طنینی مسیحی به او می‌گوید در اوج بدبختی از دیدن کسی که دست و پا ندارد فهمیده خدا من و تو را معلول و کندذهن آفریده تا دیگران از دیدن ما درس بگیرند و شاکر باشند و بنابراین ما نقش بزرگی در این دنیا داریم و باید مثل یک فقیر واقعی در خدمت این هدف خدا باشیم. البته در تمام این مدت زینائیدا فقط دارد چیزهایی را که برایش مضر است می‌بلعد و بعید است درست بفهمد این ناجی مهربان و زشت دارد چی می‌گوید! طنزی روسی!
داستان‌های این مجموعه بسیار ساده‌اند. بعضی ساده‌تر، مثل افسانه‌های پندآموز قدیمی، بعضی کوتاه‌تر حتی در حد دو صفحه و بعضی حتی داستان نیستند. مثلا «دوست عرب من» حکایت یک کنفرانس خارجی بین نویسندگانی از کشورهای مختلف است که نویسنده‌ای موزامبیکی حکایتی پندآموز از اولین مواجهه مادربزرگش با رادیو تعریف می‌کند و نویسنده عربی «که احتمالاً با اسراییل هم جنگیده» با ذکر اصل و تبار چندرگه‌اش می‌گوید به هیچ جامعه خاصی احساس تعلق نمی‌کند و راوی که خود لودمیلا به عنوان نویسنده‌ای روس، مسیحی، اما از تباری یهودی است از این جمله خیلی لذت می‌برد و او و نویسنده عرب با هم دوست می‌شوند. خب «دوست عرب من» احتمالاً ستونی بوده است در روزنامه یا مجله‌ای. منظورم این است که خود اولیتسکایا آن را به عنوان نوشته‌ای مطبوعاتی داده دست نشریه‌ای، نه به عنوان داستان کوتاه. البته این، تنها حدس من است. چون در مقدمه کتاب هیچ اشاره‌ای نشده است که این داستان‌ها در چه سالی و در کجا چاپ شده‌اند. آن‌ها را خانم نویسنده‌ای جاافتاده و هفتادساله نوشته، یا لودمیلایی بیست ساله و جوان. مال دوران برژنفی هستند یا در دوران باز شدن فضا در زمان گورباچف نوشته شده‌اند؟ یا شاید مربوط به دوران آزادی دهه نود هستند؟ آیا برداشت ما از داستان، با هرکدام از این اطلاعات فرق نمی‌کند؟ وظیفه ناشر (اعم از مترجم و ناشر و ویراستار) این نیست که اطلاعاتی حداقلی درمورد اثر به مخاطب بدهند؟

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/274598/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شهدا سرمایه اصلی نظام هستند

پیگیری حل مشکلات جامعه ایثارگران استان ایلام در سطح ملی

آغاز رقابت داوطلبان نوبت اول کنکور 1403 در رشته علوم تجربی

کیفیت هوای کلانشهر اصفهان ناسالم برای گروههای حساس

لغو پی در پی کنسرت‌ها در ایران/ وقتی وزارت ارشاد نمی‌تواند پای مجوز خودش بایستد (فیلم)

3200مترمربع از معابر روستای ابیانه سنگ‌فرش شد

خورو بیابانک بارانی‌ترین منطقه اصفهان

عشق زندگی می بخشد

منتظر پیکسل تبلت 2 گوگل نباشید!

ایمیل اشتباه اپل به مشتریان آیفون، خبرساز شد

به‌روزرسانی نسل بعدی Fallout 4 منتشر شد

آیا دکترین هسته‌ای ایران تغییر کرده است؟

دوربین مخفی از پشت پرده کمبود شیرخشک/ ویدئو

380 نفر در کمیسیون‌ پزشکی و تعیین درصد جانبازی شرکت کردند

راه‌اندازی مجدد دبیرخانه «شهر اسلامی» در شهرداری اصفهان

مشارکت 256 نیروی راهداری استان اصفهان در عملیات راهداری بارش های اخیر

گام بلند شهرداری اصفهان در بودجه‌ریزی حوزه فناوری اطلاعات

حیدرآباد؛ اصفهانی نو در قلب هندوستان

نیاز به 6 هزار میلیارد ریال اعتبار برای طرح‌های پیشگیری از سیل در اصفهان

میراث‌فرهنگی اصفهان باید دوباره زنده شود

بررسی ابعاد سیاسی علامه سیدمحمد باقر درچه‌ای/ یک کنش‌گری سیاسی با شاگردپروری

تصویب بیش از 50 مصوبه برای توسعه شرق شهرستان اصفهان

برنامه سینماهای اصفهان امروز جمعه 7 اردیبهشت + ساعت اکران «مست عشق» و قیمت بلیت

آغاز بازی های انتقامی پرسپولیس و اوسمار ویرا

برنامه پرواز‌های فرودگاه اصفهان در روز جمعه هفتم اردیبهشت 1403

موفقیت وشوکاران سپاهان در چین

دعوت هندبالیست های سپاهان به اردوهای تیم ملی

وضعیت قرمز هوا در دو ایستگاه اصفهان

چادگان؛ نگین گردشگری اصفهان

هوای روز جمعه اصفهان و کاشان آلوده است

اجرای 29 ویژه برنامه در منطقه 8 ویژه هفته فرهنگی اصفهان

بعضی از رنج ها‌‌‌‌‌‌‌ را نمیشه حل کرد!

داستانک/ انسان های بازنده

موجودات فضایی‌ بازی Exodus نژادهای متنوعی خواهند داشت

تلگرام با 15 قابلیت جدید نفس را در سینه واتساپ حبس کرد

اپل واچ سری X احتمالا از مادربرد با طراحی باریک‌تر استفاده خواهد کرد

فرمانده‌ای که روح نبرد را در کرانه‌ باختری دمید

مناسبت روز/ جمعه، 7 اردیبهشت‌ماه

اینفوگرافی/ 6 نشانه پنهان ابتلا به فرسودگی شغلی

ماجرای خاوری که در سیل اردستان زیر آب ماند

ضرورت توجه به سرمایه اجتماعی در تعامل مجلس و دولت/ وفاق و همدلی در اصفهان رو به ارتقا است

رفع نواقص پروژه بیمارستان بهارستان به خوبی پیش رفته است

اتخاذ بیش از 50 مصوبه برای حل مسائل و مشکلات شرق شهرستان اصفهان

نمایشگاهی از نیم قرن تلاش برای احیای جلفا

جریمه راننده پراید به سبک جرثقیل‌داران! + فیلم

50 مصوبه برای حل مشکلات شرق شهرستان اصفهان

بخشی از کتاب/ چون که او گل من است

ارتباط مغز و کامپیوتر؛ رقیب چینی تراشه نورالینک ایلان ماسک معرفی شد

گلکسی رینگ سامسونگ به هوش مصنوعی مجهز خواهد بود

سناتو آمریکایی خواستار جلوگیری از فروش تمام کالاها به هواوی شد