پیام سپاهان
مدیر شبکه بهداشت:
رفع 31 کانون ابتلای به سالک در اردستان نیازمند توجه ویژه است
يکشنبه 22 فروردين 1400 - 18:39:02
پیام سپاهان - کاشان- مدیر شبکه‌ بهداشت و درمان اردستان گفت: رفع 31 کانون اصلی و فرعی ابتلای به بیماری سالک در این شهرستان نیازمند تدابیر ویژه از سوی نهادهای مربوط است.

به گزارش ایرنا، حسن ذبیحی روز یکشنبه در نشست کارگروه سلامت این شهرستان افزود: سال گذشته از مجموع 130 نفر مبتلایان به بیماری سالک در این شهرستان 54 مورد در شهرهای اردستان، زواره و مهاباد و بقیه در روستاها بوده است.
وی با بیان اینکه شمار مبتلایان سالک‌ این شهرستان در سال 1399 ‌نسبت به سال 1398 با افزایش چشمگیر مواجه شد، افزود: این افراد در شهرستان پراکنده هستند، اما بیشترین مبتلایان مربوط به دهستان‌های گرمسیر از توابع بخش مهاباد و ریگستان از توابع بخش زواره در حاشیه کویر مرکزی است.
وی تصریح کرد: شمار مبتلایان سالک در سال 98 افزون بر 98 نفر بود که‌ این موضوع در سال 99 سیر صعودی به همراه داشت و 20 نفر تبعه افغانستان نیز مبتلا شدند.
مدیر شبکه‌ بهداشت و درمان اردستان اظهار داشت: در این شهرستان 11 کانون اصلی و افزون بر 20 کانون فرعی ابتلای به بیماری سالک وجود دارد.
به گفته وی، تخلیه نخاله‌های ساختمانی در اطراف شهرها و روستاها، جمع‌آوری نکردن فضولات حیوانی و رعایت نکردن ضوابط بهداشتی در نگهداری دام و طیور، رهاسازی غیربهداشتی و روباز فاضلاب، وجود مخروبه‌ها در شهرها، روستا و نبود رسیدگی به این محل‌ها، ساخت و ساز مسکن در نزدیکی کلونی‌ها، مخزن سالک و ساخت خانه‌های ویلایی در باغ ها از چالش‌های موجود درخصوص بیماری سالک است.
ذبیحی با بیان اینکه هر سال مبارزه با پشه سالک در اردستان ادامه داشته است، اظهار داشت: با وجود مبارزه فیزیکی از جمله جونده‌کشی، سم‌پاشی، لانه‌کوبی، طعمه‌گذاری، حشره‌شناسی سرپایی، آموزش و اطلاع‌رسانی از طریق رسانه‌ها و نشست‌های حضوری صورت گرفته، تا زمانی که مخزن‌های سالک در اردستان را از بین نرود این بیماری همچنان وجود خواهد داشت.
مدیر شبکه‌ بهداشت و درمان اردستان همچنین راه‌اندازی و تجهیز مرکزهای درمان سالک شهرهای اردستان، زواره و مهاباد برای تشخیص و درمان رایگان بیماران، برگزاری کلاس آموزش عمومی به کارگیری روش‌های حفاظت فردی، نشست‌های توجیهی و تبلیغات محیطی در مناطق آلوده را از دیگر اقدام‌ها در راستای پیشگیری از شیوع بیماری سالک در این شهرستان برشمرد.
اختصاص 90 میلیون تومان برای مبارزه با سالک
رییس اداره منابع طبیعی و آبخیز داری اردستان نیز گفت: در سال 1399 افزون بر 90 میلیون تومان اعتبار صرف مبارزه با پشه سالک در شهرستان شده است.
مجید خداپرستان افزود: در این راستا 2 هزار هکتار از جنگل‌ها و تاغزارهای شهرستان علیه موش صحرایی به عنوان مخزن پشه سالک مبارزه شده است.
وی اظهار داشت: طرح‌های بیابان‌زدایی به صورت جنگل دست کاشت در 90 هزار هکتار از این زمین‌ها در سال‌های گذشته اجرا شده و شرق تا غرب اردستان را زیر پوشش قرار داده است، به طوری که به صورت کمربند سبز مانع بروز توفان‌های شن و گرد و خاک شده است.
رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری اردستان گفت: بین 150 تا 200 اصله تاغ در هر یک هکتار بیابان باید وجود داشته باشد اما عرصه‌هایی در شهرستان با تراکم بیش از 900 اصله وجود دارد و از این رو، موضوع پرورش تاغزار متوقف شده است.
به گفته خداپرستان، شهرستان اردستان با مساحت یک میلیون و 200 هزار هکتار زمین‌های ملی نزدیک به 600 هزار هکتار منطقه بیابانی و نیمه بیابانی دارد.
طغیان ‌گزش پشه سالک در گرمسیر و ریگستان
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی فرماندار اردستان گفت: دهستان‌های گرمسیر و ریگستان بیشترین معضل گزش پشه سالک دارند و با طغیان‌ گزش مواجه هستند.
علیرضا فرحبخش افزود: این 2 دهستان همجوار با کویر مرکزی جزو مناطق مهم کشاورزی و دامداری اردستان محسوب می‌شوند که بیشترین کشت گندم، جو، علوفه و سیفیجات شهرستان در آنها کشت و برداشت می‌شود.
وی تصریح کرد: از بخشداران و دهیاران این مناطق باید با برگزاری نشست‌های آموزشی با رعایت دستورالعمل های بهداشتی برای کشاورزان و ساکنان این روستاها، همکاری بیشتری با شبکه بهداشت و درمان به عمل آورده و تبلیغات محیطی، رسانه‌ای و استفاده از ظرفیت فضای مجازی در دستور کار داشته باشند.
معاون فرماندار اردستان از شهرداران اردستان، زواره و مهاباد خواست که نسبت به جمع‌آوری نخاله‌های ساختمانی و دیگر ضایعات اطراف شهرها اقدام کنند و با همکاری شبکه بهداشت و دیگر ارگان‌ها، مبارزه با پشه سالک را با سم‌پاشی و طعمه‌گذاری در محل‌های آلوده را انجام دهند.
فرحبخش گفت: دستگاه‌های مرتبط از اکنون در خصوص تامین اعتبار لازم برای خرید سم و دیگر لوازم مورد نیاز اقدام کنند و شهرداری مهاباد نیز موضوع جمع‌آوری فاضلاب خانگی را در دستور کار قرار دهد.
وی از شبکه بهداشت و درمان خواست: توزیع سم و اقلام مورد نیاز برای مبارزه با پشه سالک را با هماهنگی دهیاران و بخشداران در اختیار روستاییان قرار دهد و تحت نظارت به مصرف برسد؛ همچنین با جدی گرفتن موضوع آموزش و استفاده از فضای مجازی، آن را اجرایی کند.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی فرماندار اردستان با تقدیر از تلاش 14 ماهه کادر بهداشت ودرمان در مبارزه با بیماری کووید 19 گفت: این موضوع نباید مسوولان را از بیماری سالک غافل کند، چرا که این بیماری نیز بسیار خطرآفرین است.
به گزارش ایرنا، سالک یا لیشمانیوز پوستی با گزش جنس ماده نوعی پشه خاکی به انسان منتقل و در چند هفته تا چند ماه محل گزش متورم شده و به زخمی از چند میلیمتر تا چند سانتیمتر تبدیل می‌شود.
علایم این بیماری شامل ایجاد تورم و زخم در محل گزش پس از نزدیک به 6 ماه به طور معمول فروکش می‌کند اما اثر نامناسبی بر روی پوست بدن برجا می‌گذارد.
استفاده از پشه‌بند در هنگام خوابیدن در فضای آزاد، نصب توری بر درب ها و پنجره ها، خودداری از نگهداری دام و طیور در واحدهای مسکونی، خودداری از انباشتن و ریختن فاضلاب، خاکروبه و نخاله‌های ساختمانی یا کودهای حیوانی در نقاط مسکونی، جمع‌آوری سگ‌های ولگرد و مبارزه با جوندگان برای مقابله با شیوع سالک توصیه شده است.
شهرستان اردستان با افزون بر 42 هزار نفر جمعیت در 118 کیلومتری شمال شرقی اصفهان قرار دارد.
برچسب‌ها
بیماری‌ های عفونی اردستان بهداشت و سلامت

http://www.sepahannews.ir/fa/News/260171/رفع-31-کانون-ابتلای-به-سالک-در-اردستان-نیازمند-توجه-ویژه-است
بستن   چاپ