رشد 200 هکتاری سالانه مزارع طلای سرخ در اصفهان
اجتماعی
بزرگنمايي:
پیام سپاهان - در اقلیم خشک و نیمه خشک اصفهان نزدیک به 15 درصد زمینهای کشاورزی مستعد کشت طلای سرخ هستند بر این اساس کشت زعفران در استان روند رو به رشد دارد و پیشبینی میشود با توسعه سالانه 200 هکتاری مزارع، در 10 سال آینده سطح زیرکشت این محصول در استان به بیش از 4 هزار هکتار برسد.
به گزارش خبرگزاری ایمنا، در شرایط خاص اقلیمی استان اصفهان، آب یکی از عوامل محدودکننده در توسعه کشاورزی به شمار میآید و یکی از گیاهان مناسب برای کاشت در مناطق خشک و نیمه خشک، گیاه زعفران است که در دوران خواب زمستانی به آب نیاز ندارد همچنین فصل رویش آن همزمان با شروع بارندگیها در مرکز کشور است و پرورش این گیاه کمآببر نیز پرسود به شمار میآید.
پژوهشها نشان میدهد از بین عوامل مؤثر در کشت زعفران، شرایط اقلیمی مهمترین نقش را در رویش گل زعفران دارند بر این اساس در نقشه زمینهای مناسب کشت زعفران در استان اصفهان، مناطق شرقی و شمال شرقی تشخیص داده شد که نزدیک به 15 درصد از مساحت استان را پوشش میدهد.
چهارمین تولیدکننده زعفران کشور احمدرضا رئیسزاده؛ مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان در گفتوگو با خبرنگار ایمنا سطح زیرکشت زعفران در کشور را بیش از 120 هزار هکتار برشمرد و اظهار کرد: میزان تولید این محصول در کشور به حدود 400 تن در سال 1401 رسید و عمده کشت آن به ترتیب در خراسان رضوی، جنوبی و شمالی انجام شد که استان اصفهان نیز با سطح هزار و 800 هکتار و تولید بیش از 10 تن در رتبه چهارمین تولیدکننده زعفران در کشور قرار دارد.
وی زمان آغاز کشت زعفران را در ماههای خرداد و تیر دانست و گفت: دوره کشت تا اواخر شهریور ادامه دارد، در این مدت کشاورزان بسترهای لازم برای کشت را از جمله کودهای دامی و شیمیایی در زمین پخش و اقدام به شخم میکنند تا بستر لازم برای تهیه پیاز سالم و استاندارد فراهم و مهیای کشت شود.
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی اصفهان با اشاره به توسعه 200 هکتاری سطح زیر کشت این محصول در سال گذشته ادامه داد: سطح زیرکشت زعفران در سال 1402 نسبت به سال 1401 حدود 210 هکتار افزایش یافت.
رئیسزاده برخورداری از خواب تابستانه و بینیازی از آبیاری در این فصل را یکی از مهمترین ویژگیهای کشت زعفران بیان کرد و یادآور شد: استفاده از بارشهای جوی برف و باران در طول رشد آن که در پاییز و زمستان و تا اواسط بهار است، داشتن بازار خارجی و داخلی مطمئن نسبت به دیگر محصولات کشاورزی، امکان ایجاد اشتغال برای همه افراد خانوار از کودک تا بزرگسال و زن و مرد (حتی افراد تحت حمایت بهزیستی و…)، وزن کم و نگهداری و حمل آسان همچنین قیمت مناسب نسبت به دیگر محصولات کشاورزی از دیگر مزایای تولید این محصول به شمار میآیند.
وی از مهمترین موانع گسترش سطح زیر کشت زعفران در استان را هزینه بالای کشت هر هکتار از این محصول بیان کرد و افزود: مانع دیگر نیز کمبود یارانه و تسهیلات کم بهره اعطایی برای کشت زعفران است که برای حل این مشکلات پرداخت تسهیلات کم بهره و بلند مدت و یارانه کشت زعفران به متقاضیان کشت زعفران در دستور کار قرار دارد.
چشمانداز توسعه 4 هزار هکتاری مزارع مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان با اشاره به تولید بیش از 10 تن گل مرغوب و با کیفیت صادراتی زعفران در استان در سال 1401 تصریح کرد: پس از خراسان رضوی، جنوبی و شمالی، اصفهان چهارمین تولیدکننده زعفران کشور است که کشاورزان استان از شیوههای کشت در فضای باز و اراضی زراعی به عنوان روشهای مرسوم استفاده میکنند.
رئیسزاده کشت گلخانهای زعفران را دارای معایب فراوانی دانست و گفت: این روش هنوز اجرا نشده است با این حال طبق روال سالهای قبل، کشت زعفران در استان روند توسعه صعودی دارد و پیشبینی میشود در مدت 10 سال آینده سطح زیرکشت این محصول در استان به بیش از 4 هزار هکتار برسد که برای دستیابی به این هدف لازم است هر سال به طور متوسط سطح زیر کشت 200 هکتار توسعه یابد.
عملکرد کشاورزان اصفهان، دو برابر میانگین کشور وی متوسط عملکرد مزارع زعفران استان را 6 کیلوگرم در هکتار برشمرد و گفت: این آمار در مقایسه با میانگین سه کیلوگرمی کشور از افزایش چشمگیری برخورداراست که از جمله دلایل آن میتوان به روش صحیح و اصولی کشت و رعایت زمان دقیق تاریخ کاشت، استفاده از پیازهای سالم، درشت و مناسب، تغذیه و آبیاری مناسب در طی دوره رشد، کشت در زمینهای جدید و حاصلخیز (عدم جاکاری)، بارندگیهای مناسب در مناطق مورد کشت استان و مبارزه با آفات، بیماریها و علفهای هرز در مزارع اشاره کرد.
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان با اشاره به اقدامات سازمان جهاد کشاورزی در راستای توسعه کشت زعفران اظهار کرد: حمایت از کشت قراردادی و خرید تضمینی توسط افراد حقیقی و حقوقی، ارائه آموزشهای علمی و فنی و برگزاری بازدیدها و کارگاههای آموزشی، پرداخت یارانه و تسهیلات کم بهره، حمایت از کشت مکانیزه، خدمات تأمین پیاز به متقاضیان کشت زعفران همچنین حمایت از واحدهای خشککن و بستهبندی استاندارد محصول زعفران از زعفرانکاران استان در دستور کار قرار دارد.
صادرات محصول به کشورهای خارجی رئیسزاده از برداشت بیش از 10 تن محصول زعفران در سال گذشته خبر داد و خاطرنشان کرد: این رقم نسبت به سال قبل از آن 500 کیلوگرم افزایش داشت و شهرستانهای نطنز با سطح 350 هکتار، تیران و کرون 250 هکتار، نجف آباد 170 هکتار، کاشان 110 هکتار، آران و بیدگل 105 هکتار و اردستان 100 هکتار به ترتیب بیشترین سطح زیرکشت را به خود اختصاص دادهاند.
وی با اشاره به جمعآوری زعفران تولید شده در استان توسط شرکتهای مخصوص ادامه داد: بیشترین میزان محصول به کشورهای خارجی صادر میشود، در سالهای گذشته کشاورزانی که با محدودیت منابع آبی روبهرو هستند از کشتهای جایگزین و کم آب بر مانند زعفران، گل محمدی، زرشک و پسته استقبال خوبی کردهاند و با توجه به این که بهترین الگوی کشت، تولید محصول با توجه به طبیعت هر منطقه است، مناطقی از استان میتواند برای کشت زعفران بسیار مفید باشد.
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان روند پرداخت تسهیلات دولتی در سالهای اخیر برای توسعه کشت گیاهان دارویی را مطلوب دانست و افزود: پرداخت تسهیلات کمبهره برای تولید گیاهان دارویی به کشاورزان از سوی دولت میتواند نویدی برای توسعه بیشتر کشت این گیاهان به ویژه زعفران باشد که دارای ارزش افزوده بالایی است.
بر اساس آمارهای جهانی بیش از 90 درصد زعفران جهان در ایران تولید میشود، اما کشور ما به دلایل مختلف کمتر توانسته از ارزش افزوده این محصول پرسود بهره ببرد و در مقابل اسپانیا توانسته جایگاه بزرگترین صادر کننده مجدد زعفران ایران را برای خود تثبیت کند.
آمارهای رسمی نشان میدهد میزان صادرات زعفران در سال 1402 نزدیک به 217 تن و 406 کیلوگرم و بیشترین بازار صادراتی ما امارات، چین، اسپانیا، افغانستان و قطر بوده است که این کشورها رقبای زعفران ایران نیز به شمار میآیند.
کد خبر 744887
-
چهارشنبه ۲۹ فروردين ۱۴۰۳ - ۰۸:۱۲:۲۷
-
۱۱ بازديد
-
-
پیام سپاهان
لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/842082/