پیام سپاهان

آخرين مطالب

سرمقاله فرهیختگان/ موقعیت دیدن لذت‌جویانه مقالات

سرمقاله فرهیختگان/ موقعیت دیدن لذت‌جویانه
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - فرهیختگان / « موقعیت دیدن لذت‌جویانه » عنوان یادداشت روزنامه فرهیختگان به قلم سیدجواد نقوی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
احتمالا هر روز صبح که از خواب بیدار می‌شوید با تصاویر به‌ شدت وحشتناکی که از فلسطین منتشر می‌‌شود روبه‌‌رو می‌‌شوید. پرسشی که مطرح است این است که آیا همه انسان‌هایی که با این تصاویر روبه‌رو می‌شوند، به یک مساله می‌اندیشند؟ مساله تا حدودی واضح است. تصاویر به‌درستی نمی‌توانند درد و رنج را منتقل کنند؛ چراکه انسان‌هایی که با تصاویر روبه‌رو می‌شوند در یک وضعیت ذهنی نیستند و اذهان آنها دربرگیرنده پیام‌های مختلفی از گذشته بوده است. به همین جهت می‌توان بیان کرد که احساسات انسان‌ها در لحظه مشاهده تصاویر یکسان نیست و این وضعیت است که بخشی از جامعه ما را نه در کنار فلسطینی‌ها، بلکه برخی مواقع بی‌تفاوت به جنگ نشان می‌دهد. اما چرایی این مساله که بخشی از جامعه دچار بی‌تفاوتی هستند را باید کمی با تاملات نظری بررسی کرد. 
آنا لمبکی در کتاب «ملت میل» به نکته کلیدی توجه دارد؛ در جهان فعلی رابطه بین درد و لذت چگونه شکل می‌گیرد. او معتقد است جهان فعلی ما مکانی پر از فراوانی سرسام‌آور است که از مواد مخدر تا اخبار و قمار و خرید و بازی و چت کردن و فعالیت در فیسبوک تا اینستاگرام و یوتیوب و توییتر، همه و همه نشان از یک موقعیت جدید می‌دهد. این موقعیت جدید شیوه دیدن انسان‌ها را به طور کلی تغییر داده است. لمبکی معتقد است محرک‌های جهان فعلی به شدت پاداش محورند و گوشی‌های هوشمند به مثابه سرنگ‌های مدرن هستند که در هر ساعت دوپامین دیجیتال را به صورت آنلاین به مخاطب تزریق می‌کنند. این وضعیت موقعیتی است که سیستم عصبی ما مدام در حال تجربه است و بین تجربه لذت و درد با عبور فانتزی از درد به سمت لذت، میل می‌کند و این شرایط است که سوژه لذت‌جو را شکل می‌دهد. سوژه لذت‌جو بیرون از ساحت واقعی و در هاله ساخته شده زیست می‌کند. این هاله مانع از هرگونه پرسش به سمت درد یا بیرون از لذت‌جویی است. سوژه هنگامی که با تصاویر ظلم به فلسطینی‌ها روبه‌رو می‌شود، باید پرسشی را مطرح کند که این خشونت و این قساوت‌ها را چه کسی و چرا شکل داده است. اما این پرسش شکل نمی‌گیرد، به این دلیل که سوژه توجهی به چرایی دردها ندارد. آنا لمبکی به درستی می‌گوید که او سعی دارد به سرعت به سمت نوعی لذت‌جویی میل کند و به چرایی دردها در تصاویر کار ندارد. این اتفاق به تعبیری همان بحثی است که سوزان سانتاک در کتاب «نظر به درد دیگران» مطرح می‌کند. سانتاک می‌نویسد وقتی دردی را بخواهید حس کنید و در آن شریک شوید باید به یک ما{ی} جمعی فکر شود و انسان‌ها خودشان را بخشی از آن «ما» بدانند اما هنگامی که در جهانی زیست می‌کنیم که سوژه هیچ ما{یی} را مسلم نمی‌داند و خود را بیرون از همه «ما»ها تصور می‌کند، فهم درد دیگران حتی در عصر تصویر و گوشی‌های هوشمند هم می‌تواند غیرممکن شود. پس آن محلی که سوژه خود را فرض می‌گیرد به شدن ارتباط دارد و به فهم او از هستی و جهان پیرامون خودش مربوط است که به شدت حائز اهمیت است. 
به نظر تا حدودی شرایط مشخص است که چرا بخشی از جامعه ما بی‌تفاوت به جنگ و خشونت افراطی اسرائیلی‌ها رفتار می‌کنند. آنها بیرون از همه ماهای جمعی خود را پی‌جویی و تصور می‌کنند. صحنه فعلی برای آنها لذتی را خلق نمی‌کند و در عصر افراط فراوانی به دنبال ماشینی هستند که لذت‌جویی آنها را تکثیر کند تا با استفاده از ماشین لذت‌جویی هیچ دردی را نه باور کنند، نه حس کنند. اینکه این موقعیت دیدن چه شرایطی را برای خود فرد به همراه دارد یک بحث میان رشته‌ای بین روانکاوی و جامعه‌شناختی است که تا حدود زیادی به این یادداشت ربط ندارد اما باید گفت همین که اصلا سوژه نمی‌تواند بین درد و لذت تعادل برقرار کند، بعد از مدتی به جای لذت‌جویی به سمت درد میل می‌کند، بدون آنکه چرایی آن را متوجه شود. اما موقعیت دیدن این بخش از جامعه، آورده اجتماعی به همراه دارد که بحث نگارنده این متن تا حدودی روشن‌تر کردن این نکته است. 
امر ملی در محدوده دید اندک: این گروه و این بخش از جامعه هیچ‌گاه به امر ملی نمی‌توانند به صورت ملی فکر کنند و مجبور هستند با امیالی که برای خود شکل داده‌اند، تخیلی را شکل دهند که نسبتی با شرایط واقعی ندارد. به طور مثال در افکار این بخش، ایران محلی است بیرون از خاورمیانه و احتمالا جایی است بیرون کره زمین؛ چراکه هیچ خطری نباید ایران را تهدید کند. درحالی‌که ایران و ایرانیان از گذشته در تاریخ با مشکلات وسیعی روبه‌رو بوده‌اند و هیچ‌گاه این منطقه بدون وجود سختی و درد نبوده است. این گروه در هنگام بحران‌ها و مشکلات با چنین تصوری از امر ملی که هیچ نسبتی با ایران ندارد، به سرعت به ایران ذهنی خود پناه می‌برند و این تفکر خطر جدیدی برای امر ملی است. 

بی‌توجهی به دیوار واقعیت و مصرف مداوم دوپامین: جهان به‌صورت واقعی به‌شدت محلی پر از غم و درد است. از گذشته تا به امروز عمده اهل فکر در هر نقطه‌ای از دنیا برای درد و رنج در این عالم هستی اندیشیده‌اند. هیچ‌کس نمی‌تواند این وضعیت جهان را تهی از واقعیت کند. آنجایی ملت‌ها و دولت‌ها و تمدن‌ها موفق بوده‌اند که با توجه به رنج هستی توانسته‌اند شرایطی را برای بهتر زیستن با رنج فراهم کنند. درحالی‌که سوژه‌ای که به مساله واقعیت بی‌توجه است و مدام برای فرار آن به دوپامین جدید جهانی رجوع می‌کند، خود یک خطر برای هر کشوری است. چنین تفکراتی هر کشوری را وارد بحران‌های گسترده‌تر می‌کند و اینجاست که کشورها دچار گسستگی مداوم از حقیقت می‌شوند. 
تقلیل جهان به ساحت‌های فانتزی موجود: هیچ ملت پیشرفته و موفقی در دل تاریخ بدون ریسک و سختی شکل نگرفته است. تاریخ ملت‌های موفق پر از صحنه‌های سخت و به شدت عجیب است و هیچ ملتی بدون تحمل سختی به موفقیت دست پیدا نکرده است. تاریخ کشورهای پیشرفته پر از درد و رنج‌های به شدت سخت است اما این گروه که در کشور ما با توجه به سوژه‌های انقیادشونده عصر جدید شکل گرفته‌اند، هیچ درکی از مساله سختی ندارند. آنها پیشرفت را در تقلید دست چندم می‌دانند که به سرعت قابل شکل‌گیری است، اما بسیاری از کشورهای دیگر هم با چنین درک فانتزی سعی داشتند به قدرت و پیشرفت برسند که همه با شکست روبه‌رو شدند. جهان و زیستن در جهان بیرون از تحمل سختی‌ها برای رسیدن به موفقیت نیست و این سختی است که در پی آن موفقیت شکل می‌گیرد. کافی است به میزان ساعت کاری مردم در کشور چین یا ژاپن در 50 سال گذشته توجه کنیم. به هیچ عنوان با دیگر کشورها قابل مقایسه نیست و حال آنکه با گذشت 50 سال سختی، نسل جدید به نسبت نسل گذشته کم‌کار نشده و حتی بیشتر تلاش می‌کند. اگر با درک بخشی از جامعه ما به آنجا بخواهیم توجه کنیم، قطعا آنها آدم‌های موفقی نیستند، به این خاطر که از لذت‌جویی در بسیاری از موارد محروم می‌شوند. 
صلح زیبا و جنگ بد است: تاریخ همه صلح‌ها در سرتاسر دنیا حاصل جنگ‌های گسترده است. اصلا شرایطی که تن به صلح داده می‌شود در پس موقعیتی است که کشوری یا کشورهایی دیگر نمی‌توانند دست به استعمار بزنند. کشوری مثل انگلستان اگر دچار بحران نمی‌شد و مشکلات جهانی باعث تضعیفش نمی‌شد، هیچ‌گاه دست از استعمار هند برنمی‌داشت. از طرفی خودآگاهی و جنگ‌های مداوم ملت هند با انگلستان و از طرف دیگر، شرایط باعث ضعف آنها شد تا دست از تسخیر مداوم بردارند و صلح سلبی شکل بگیرد. یا مثال بهتر آن جنگ ایران و عراق است. اگر مقاومت ملت ایران در برابر صدام نبود هیچ‌گاه صدام و کشورهای جنگ‌طلب جهانی به صلح بین این دو کشور رضایت نمی‌دانند و این مقاومت سخت ملت ایران بود که زمینه را برای صلح و امنیت شکل داد. این درک فانتزی از صلح و جنگ ساخته شده توسط همان کشورهایی است که خودشان بیشترین حجم از خشونت را در طول تاریخ شکل داده‌اند. این تفکر حاصل همان ایده‌ای است که تصور می‌کند با صلح می‌تواند ایده لذت‌جویی را به خوبی پی‌گیری کند و این جنگ است که نظم لذت‌جویی را برهم می‌زند. 
این مواردی که ذکر شد فقط بخشی از اندک شرایطی است که موقعیت دیدن لذت‌جویانه شکل می‌دهد. آنچه در این دوره برای حکمرانی به شدت حائز اهمیت باید باشد، توجه به گسترش این ایده است که اگر نتواند قدرت اقناعی و تصمیمات سیاسی معقولی را شکل دهد، در بلندمدت برتری با موقعیت لذت‌جویانه خواهد بود و درحالی‌که در اکثر نقاط دنیا اسرائیلی‌ها دیگر حیثیت عمومی خود را از دست داده‌اند، ایران اسلامی که سال‌ها در مقابل خوی وحشیانه این گروه خشن ایستادگی کرده ممکن است به لحاظ جامعه‌شناختی دچار فرسایش شود و این یکی از بدترین اتفاقاتی است که ممکن است شکل بگیرد. ولی اگر حکمرانی با درایت بیشتر بتواند رفتار کند، این بخش از جامعه هم در بلندمدت به سمت ایده فهم چرایی مقابله با اسرائیل میل خواهند کرد. 

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/841489/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سوغات امید از دیار نصف جهان/ تدبیرمدیران نساجی در اعزام هوادار جواب داد

رضائیان: برابر پرسپولیس حرفه‌ای بازی کردم

نقش اصحاب رسانه در تبیین حفظ زیست عفیفانه و جایگاه متعالی زن، مادر و خانواده حائز اهمیت است

اختصاص 800 میلیارد تومان به پروژه های محلات کم برخوردار در بودجه سال جاری

جدول لیگ برتر در پایان هفته 25 +نتایج کامل

ماجرای عملیات شهادت‌طلبانه شهروند ترکیه‌ای در قدس

روایت فارن پالیسی از ماجراجویی های پرهزینه تل آویو

کلاهبردار سابقه‌دار اشنویه‌ای دستگیر شد

رضاییان: هواداران پرسپولیس همیشه در قلب من هستند

باخت تیم جوانان زاگرس مهاباد در مرحله دوم مسابقات فوتبال

رضاییان: شعار هواداران پرسپولیس مهم نیست، آنها در قلب من هستند

ربیعی: در فولادشهر مهمان نساجی بودیم!

بدل کارلوس در اصفهان دیده شد! (عکس)

شاعرانه/ بگو به باران ببارد امشب

قیمت پیکسل 8A احتمالاً نسبت به نسل قبل افزایش نخواهد یافت

یورش به کلمبیا؛ پلیس تحصن دانشجویان هوادار فلسطین را برچید

همدلی سازمان منطقه آزاد، نهادها و اصناف برای بهبود شرایط کارگران/ امضای تفاهم نامه تنظیم امور کار درجزیره کیش

شکست ذوب‌آهن در فولادشهر، بحران در خانه جدی‌تر از همیشه

شستن دست با ماده مشتعل تینر جان مرد کهنسال مهابادی را گرفت

داستانک/ آداب و رسوم الکی

زنگ هشدار آیفون برای برخی کاربران غیرفعال شده است؛ اپل مشکل را برطرف می‌کند

گوشی آیفون 16 چه زمانی عرضه می‌شود؟

مردی که تسلیم نمی‌شود

«دلار چند؟»

دوراهی قالیباف برای رسیدن به صندلی ریاست

نجات آقای « ب.ز»

پیام ناتو به روسیه با برپایی بزرگ‌ترین مانور از زمان جنگ سرد

بلا و بهای خام‌اندیشی

پیشرفت 50 درصدی طرح انتقال آب به اصفهان/ اتفاقات خوشایند حوزه تولید ثمره همدلی مردم است

معاون توسعه و مدیریت منابع دانشگاه آزاد کاشان معرفی شد

دکلمه زیبای خسرو شکیبایی

دل دوستان شکستی!

آغاز طرح انسداد مرزهای شرقی کشور

علیه کارگر؛ تبعات قراردادهای موقت

محدودیت‌های نانوشته علیه معلمان

عملیات شهادت‌طلبانه شهروند ترکیه‌ای در قدس

فرقان؛ ردپای مارکسیسم

نشست شهرداران شهرهای جاده ابریشم برگزار شد

گفتمان «شهر زندگی» نظام معنایی را منظم می‌کند

معاون سیاسی استانداری اصفهان در مدرسه دوران تحصیل خود حضور یافت

سرمربی زودتر از بازیکنان در چمن/ قدیمی ها هو شدند

معاون استانداری اصفهان در مدرسه دوران تحصیل خود حضور یافت

شعرخوانی زیبا دکتر کاکاوند از سعدی

تصاویر فا‌ش‌شده از گلکسی F55 شایعه مهم را تأیید می‌کنند

هشدارها و حسرت‌های دو رئیس‌جمهور

بوی گشایش ارزی از ریاض می‌آید

با الگوپذیری از معلم شهید مطهری نقش واقعی معلم و استاد را در کشور به ثمر برسانیم

برای رفع مشکلات نیازمند اتحاد و وحدت میان دستگاه‌های مختلف هستیم

کشت گل محمدی در 600 هکتار اراضی کشاورزی کاشان

پیش‌بینی آب و هوای اصفهان در 24 ساعت آینده؛ امروز چهارشنبه 12 اردیبهشت