پیام سپاهان
استاد اقتصاد دانشگاه اصفهان:
لازمۀ جهش تولید از رونق افتادن بازارهای غیرمولد است
يکشنبه 10 فروردين 1399 - 10:22:53
پیام سپاهان - ایسنا/اصفهان استاد اقتصاد دانشگاه اصفهان گفت: نخستین اقدام پیش زمینه‌ای برای دستیابی به جهش تولید، تسهیل‌گری و حمایت از تولیدکنندگان است و از سوی دیگر باید بازارهای غیرمولد و واسطه‌گری نیز از رونق بیفتد.

مهدی طغیانی در گفت‌وگو با ایسنا در خصوص ضرورت نامگذاری سال 1399 از سوی رهبر معظم انقلاب با نام «جهش تولید»، اظهار کرد: آنچه که اکنون مورد نیاز است، رشد تولید با شیب ملایم نیست، بلکه نیازمند اقداماتی برای حل مشکلات تولید هستیم تا تولید، جهشی در مقیاس خود داشته باشد و به تبع آن نیروی کار نیز مشغول به کار شود، همچنین جهش تولید باید بتواند مشکل تنگناهای بازار را حل کند.
وی با اشاره به پیشینه چالش‌های اقتصادی کشور، گفت: از آغاز تحریم های سال 2008 و به خصوص طی یک دهه گذشته، اقتصاد کشور درگیر جنگ اقتصادی شده است و با بهانه‌های گوناگون اقتصاد و معیشت مردم را نشانه رفته است.
عضو هیأت علمی دانشگاه اصفهان با اشاره به دو دوره بحران اقتصادی تاکنون، افزود: تاکنون کشور طی دو دوره، فشار شدید اقتصادی را تجربه کرده که یک دوره آن حوالی سال های 90 بود.
طغیانی ادامه داد: دوره بعدی فشارهای اقتصادی از سال 1396 و پس از برجام بود که درسال 1397 به اوج رسیده و سال گذشته نیز شاهد عوارض آن بودیم.
اقتصاد مقاومتی راهکار اصلی جهت رویارویی با جنگ اقتصادی
وی اقتصاد مقاومتی را راهکار اصلی و راهبردی جهت رویارویی با این جنگ اقتصادی عنوان کرد و گفت: نظری بودن این راهکار بدان سبب است که در تمام ابعاد و جوانب پیاده سازی نشده و نمی‌توان در خصوص موفقیت یا ناموفق بودن آن اظهار نظر کرد.
این اقتصاددان با اعتقاد بر اینکه با وجود اقدامات بسیار، کارهایی زیادی در اقتصاد مقاومتی باید اتفاق می‌افتاد که اجرایی نشده است، توضیح داد: برخی سال‌ها عنوان اقتصاد مقاومتی به صراحت اعلام ‌شد، اما در سال‌هایی دیگر بر عناصر اقتصاد مقاومتی مانند حمایت از تولید ملی در نامگذاری‌ها تأکید شد.
طغیانی با اشاره به نامگذاری سال 1398 به عنوان رونق تولید، افزود: در سال گذشته رونق تولید به عنوان یکی از مهمترین عناصر اقتصاد مقاومتی مطرح شد، زیرا فضای تولید یکی از شاه کلیدهای حل مسائل کشور است به طوری که با جریان تولید در کشور، می‌توان بحران بیکاری را حل کرد و تورم را کاهش داد و به دنبال آن شاهد رشد اقتصادی، درآمد بالاتر و رفاه بیشتر مردم خواهیم بود.
وی با بیان اینکه در سال 1397 نرخ ارز جهش یافت که عوارض آن در سال 1398 در بازار هویدا شد، توضیح داد: نوسانات و افزایش نرخ ارز موجب بالارفتن هزینه‌های تولید شد، زیرا در تولید به مواد اولیه وارداتی وابسته هستیم.
جهش قیمت سال گذشته نابرابر با قدرت خرید مردم بود
استاد اقتصاد دانشگاه اصفهان جهش قیمتی سال گذشته را نابرابر با قدرت خرید مردم توصیف کرد و گفت: همین نابرابری سبب قدرت خرید پایین مردم و به رکود رفتن تولید شد چراکه تولیدکنندگان نتوانستند محصولات خود را به مصرف کننده عرضه کنند.
وی تأکید کرد: رکود تولید باعث شد تا تیراژ تولید به عنوان اصل اساسی کاهش هزینه‌ها و به صرفه بودن فضای تولید، کاهش یابد.
طغیانی افزود: بسیاری از ظرفیت‌های نصب شده تولید طی دو سال اخیر خالی مانده و به طور متوسط در حوزه صنعت از یک سوم ظرفیت این حوزه در کشور استفاده می‌کنیم.
وی توضیح داد: به عنوان مثال طی دو سال گذشته از هر کارخانه با سه خط تولید، تنها یک خط فعال بود که علت نبود خریدار و بازار برای محصولات است، همچنین به سبب افزایش قیمت مواد اولیه و بالارفتن هزینه‌ها، امکانی برای کاهش قیمت وجود ندارد و اگر محصولات خود را با قیمت پایین تر عرضه می‌کردند، موجب ورشکستگی آن‌ها می‌شد.
تداوم رکود تولید موجب افزایش بیکاری شد
وی تداوم رکورد پیش آمده را همراه با افزایش بیکاری دانست و خاطر نشان کرد: سال گذشته با شعار مقام معظم رهبری با عنوان رونق تولید عزمی از سوی دولت و نظام شکل گرفت تا تولید کشور رونق یابد و به همین منظور اقداماتی انجام شد که متأسفانه کافی نبود و آن گونه که باید به رفاه و درآمد سرانه مردم اضافه نشد.
این اقتصاددان، نرخ رشد اقتصادی کشور در سال 1397 منفی اعلام کرد و اظهار کرد: البته این رشد منفی را سال گذشته به صفر رساندیم و بخش‌های دیگری غیر از نفت توانستند فعالیت کنند و کاهش فروش نفت را بپوشانند، اما آن توقعی که از اقتصاد ایران می‌رفت، محقق نشد، بنابراین شعار رونق تولید طی سال 1398 نیز در سال جاری ادامه یافته است.
وی در خصوص اقدامات پیش زمینه‌ای لازم برای رسیدن به جهش تولید، توضیح داد: نخستین گام این است که تولید موجود حمایت شود و تولیدکنندگان بدانند که بازار تولید برای آنان به صرفه است.
بازارهای غیرمولد در اقتصاد ایران جذاب است
عضو هیأت علمی دانشگاه اصفهان با ابراز تأسف نسبت به اینکه بازارهای موازی غیرمولد برای جذب سرمایه در اقتصاد ایران جذاب شده و رونق یافته است، اظهار کرد: متأسفانه بازارهایی مانند خودرو، طلا، ارز و مسکن که با خرید مقداری پس از چند ماه، می‌توان سود زیادی کسب کرد که اینگونه بازارها برای سفته بازی و واسطه‌گری جذاب است.
طغیانی با بیان اینکه در شرایط موجود سرمایه گذاری در حوزه تولید یا به صرفه نبوده یا صرفه لازم را نداشت، گفت: در این فضا تولیدکننده با توجه به زحمات زیاد، پرداخت بیمه و مالیات، رعایت استاندارد و گواهی‌های لازم در نهایت به سود 10 تا 15 درصدی می‌رسد، در حالیکه در بازار رقیب بدون انجام کاری به سود 40 درصدی می‌رسد، بنابراین در این شرایط به سمت بازار واسطه‌گری روی می‌آورد که یکی از مشکلات اساسی طی دو سال اخیر است.
به اعتقاد این اقتصاددان، برای وقوع یک اتفاق خوب در سال 1399 باید بازارهای غیرمولد از صرفه بیفتد تا کسانی که وارد بازار تولید می‌شوند با معافیت‌های مالیاتی، تخفیف‌ها و تسهیلات در حوزه مالیات، بانک، بیمه و... مواجه شوند و فضای کسب و کار تسهیل شود که در این شرایط به جهش تولید خواهیم رسید.
انتهای پیام

http://www.sepahannews.ir/fa/News/131678/لازمۀ-جهش-تولید-از-رونق-افتادن-بازارهای-غیرمولد-است
بستن   چاپ