پیام سپاهان
عطارد تیزپا امشب در دام رصدگران
یکشنبه 28 مهر 1398 - 11:38:57 AM
ایسنا
پیام سپاهان - یک مدرس و پژوهشگر نجوم گفت: 28 مهرماه فرصتی برای علاقه‌مندان به رصد کوچکترین عضو منظومه خورشیدی است.

عمران مرادی  اظهار کرد: در این زمان سیاره "عطارد (تیر) " در اصطلاح نجومی در بیشترین کشیدگی شرقی قرار می‌گیرد و فرصت خوبی برای علاقه‌مندان به رصد این سیاره کوچک منظومه حورشیدی فراهم می‌آورد.
وی بابیان اینکه سیاره‌های عطارد و زهره دو سیاره درونی منظومه خورشیدی هستند، تصریح کرد: سیاره‌های منظومه شمسی بر اساس مدارشان به دو دسته درونی و بیرونی تقسیم می‌شوند که سیاره‌های عطارد و زهره سیاره‌های درونی هستند. فاصله این دو سیاره با خورشید بسیار کم است، به همین دلیل از خورشید چندان دور نمی‌شوند.
این مدرس و پژوهشگر نجوم بابیان اینکه سیاره عطارد نخستین سیاره منظومه شمسی ازنظر نزدیکی به خورشید است، تصریح کرد: در این زمان، عطارد در شرق و در بیشترین فاصله با خورشید قرار می‌گیرد، در چنین حالتی شرایط رصدی عطارد بسیار خوب می‌شود و می‌توان این سیاره کوچک را بعد از غروب خورشید و در حوالی افق غرب به‌صورت یک جرم درخشان مشاهده کرد.
مرادی افزود: سیاره عطارد به دلیل نزدیکی بسیار زیاد با خورشید، معمولاً ارتفاع بسیاری ندارد و برای رصد آن باید افق غرب کاملاً باز باشد. حداکثر کشیدگی زمانی رخ می‌دهد که زاویه جدایی خورشید با یکی از سیاره‌های داخلی منظومه شمسی به بیشترین مقدار خود برسد که اگر در این حالت سیاره در شرق خورشید قرار داشته باشد با حداکثر کشیدگی شرقی مواجه خواهیم بود.
این مدرس و پژوهشگر نجوم ادامه داد: زمانی که از دیدگاه ناظران زمینی، به این دو سیاره نگاه می‌کنیم، از حدی دورتر نمی‌شوند. عطارد بین 18 تا 28 درجه حداکثر فاصله دور شدن آن از خورشید است و سیاره زهره نیز بین 45 تا 47 درجه بیشترین فاصله‌ای است که با خورشید خواهد داشت.
مرادی تأکید کرد: زمانی که عطارد در سمت شرق آسمان قرار می‌گیرد. درواقع حداکثر کشیدگی شرقی را پیدا می‌کند و این زمان فرصت مناسبی است که می‌توانیم عطارد را در هنگام غروب در آسمان رصد کنیم.
وی بابیان اینکه سیاره عطارد به سیاره گریزپا معروف است ، خاطرنشان کرد: عطارد سیاره‌ای است که خیلی سریع در آسمان تغییر مکان می‌دهد. دلیل آن‌هم این است که عطارد مدار کوچکی به دور خورشید دارد و خیلی سریع به دور خورشید می‌گردد. هرچقدر سیارات به خورشید نزدیک باشند سرعت حرکتشان به دور خورشید تندتر می‌شود و هرچقدر دورتر باشند، سرعت حرکتشان آرام‌تر می‌شود.
مرادی اضافه کرد: سیاره عطارد تقریباً هر 88 یک روز یک‌بار به دور خورشید می‌گردد، اما سیاره مشتری که از خورشید بسیار دور است، هر 12 سال یک‌بار به دور خورشید می‌گردد.
این مدرس و پژوهشگر نجوم در خصوص رویداد نجومی کشیدگی شرقی عطارد، توضیح داد: رصد عطارد به دلیل نزدیکی این سیاره به خورشید کار سختی است. عطارد در افق غرب با ارتفاع کم قابل رصد است، بنابراین کسانی که می‌خواهند سیاره عطارد را رصد کنند حتماً باید افق غربشان باز باشد، ساختمان و کوه و درخت و موانع جلوی افق غرب را نگرفته باشد تا بتوانند سیاره عطارد را رصد کنند.
وی افزود: سیاره عطارد با چشم مانند یک ستاره پرنور دیده می‌شود، ستاره‌ها با سیاره‌ها تفاوت‌هایی دارند، ستاره‌ها چشمک می‌زنند و این چشمک زدن به خاطر تلاطم جوی است زیرا با زمین فاصله بسیاری دارند و زمانیکه نور آنها از جو زمین عبور می کند، دستخوش تغییرات زیادی می‌شوند و فکر می‌کنیم چشمک می‌زنند، درحالی‌که واقعاً این‌طور نیست.
مرادی تصریح کرد: سیارات این‌ گونه نیستند. به دلیل اینکه به خورشید نزدیک هستند و مانند ستاره‌ها از خود نوری ندارند و به خورشید هم نزدیک هستند و از طرفی به زمین نزدیک ترند، نور خورشید را منعکس می‌کنند. به جای اینکه تک شعاع از نور را منعکس کنند، دسته‌ای از نور را می‌فرستند. بنابراین نورشان قوی‌تر است و کمتر دست‌خوش جو قرار می‌گیرند.
انتهای پیام

http://www.sepahannews.ir/fa/News/112612/عطارد-تیزپا-امشب-در-دام-رصدگران
بستن   چاپ