پیام سپاهان
از دیارِ سفر و تماشا
یکشنبه 30 تیر 1398 - 7:56:23 AM
ایسنا
پیام سپاهان - مراسم رونمایی از مجموعه داستان «ساکن خانه دیگران» با حضور محمدرضا زمانی، نویسنده این اثر، در شهر کتاب اصفهان برگزار شد.
  در ابتدای این آیین که 29 تیرماه برگزار شد، علی خدایی ، نویسنده، برای معرفیِ محمدرضا زمانی گفت: «در دهان اژدها» اولین کتاب زمانی و مجموعه داستانی است که سال 1393 از سوی جایزه ادبی هفت‌اقلیم شایسته تقدیر شناخته شد و در اولین دوره جایزه مردمی کتاب بیست‌ونهمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران نیز مقام نخست را کسب کرد.
وی با اشاره به دومین مجموعه داستان این نویسنده ادامه داد: «ساکن خانه دیگران»، به‌تازگی در 116 صفحه، توسط نشر ثالث منتشر شده است. «سه بار بگو ای خیال برو و اگر نرفت، تو برو»؛ این عبارتی است که نویسنده با آن، مخاطب را به آنچه در کتاب اتفاق می‌افتد، دعوت می‌کند و تصاویر متفاوت، این اثرِ آقای زمانی را از سایر کتاب‌ها متمایز می‌سازد.
خدایی، با اشاره به نگاه متفاوت نویسندگان جوانی نظیر زمانی، طلوعی، مرعشی، رفیعی، صادقی و ...، آن‌ها را خالق نوعی فرم کلاسیک امروزی معرفی و اظهار کرد: در داستان‌های جدید، نویسنده با نگاهی متفاوت به گذشته، فقط از آن وام می‌گیرد و خواننده تأثیر زمان را در دگرگونی واژگان به‌وضوح می‌بیند.
وی افزود: در این مجموعه، توصیفات و حرکات شخصیت‌ها نشان می‌دهد که نویسنده به‌خوبی تماشا و کشف کرده است؛ برای همین خوب تعریف می‌کند و درنتیجه خواننده نیز لذت می‌برد. در داستان‌ها پرسش‌هایی نیز درباره خانه، دوستی، روابط و... مطرح می‌شود. معلوم است که نویسنده دویده و نوشته است و صدای نفس‌زدن او در ساخت ترکیبات جدید شنیده می‌شود.
سلمان باهنر ، دیگر نویسنده حاضر در این آیین نیز، در تأیید سخنان خدایی و با ارائه توصیفی کلی،«ساکن خانه دیگران» را کتابی منحصربه‌فرد و تک‌تک داستان‌هایش را شگفت‌انگیز معرفی کرد.
وی با اشاره به ویژگی‌های داستانی نویسنده «ساکن خانه دیگران» گفت: هنرِ آقای زمانی در توصیفات غافلگیرکننده است؛ در توصیفات، راوی همیشه یک گام از مخاطب جلوتر است و به چیزهایی می‌نگرد که از چشم ما دور می‌ماند و اوست که توجه خواننده را جلب و او را حساس می‌کند.
باهنر ادامه داد: در این اثر، داستان‌ها جزئیات رئالیستی به آن معنا ندارد؛ مکان، زمان و حتی ویژگی شخصیت‌ها با منطق رئالیستی پیش نمی‌رود؛ اما بازی‌های زبانی و توصیفات باعث می‌شود خواننده این خلأها را احساس نکند. نویسنده در توصیف، از تصاویر آشنا و روزمره بهره می‌برد.
وی، آشنایی‌زدایی را ویژگی دیگرِ داستان‌های «ساکن خانه دیگران» دانست و افزود: توصیفات در این اثر کاملاً ابتکاری است و پیش‌فرض‌های ذهنی مخاطب را به هم می‌ریزد. زبان نوشته پویاست و تفاوت نگاه در آن برجسته است. خانه، در این مجموعه، یک کاراکتر معرفی و سبب می‌شود که خواننده، نگاه جدیدی به محل زندگی خود داشته باشد.
در ادامه، محمدرضا زمانی ، نویسنده جوان «ساکن خانه دیگران» با معرفی خود گفت: سال 1362 در تهران به دنیا آمده‌ام و 19 سال است که می‌نویسم. اولین داستانم سال 1384 در مجله «عصر پنجشنبه» به چاپ رسید و نخستین مجموعه داستانی‌ام به نام «در دهان اژدها» سال 1393 منتشر شد. این اثر درباره زندگی‌ و مفاهیم ساده و عجیب است. «ساکن خانه دیگران» هم که نتیجه هشت سال کار و تجربه زندگی من در خانه دیگران است، دومین مجموعه داستانی‌ام محسوب می‌شود.
او با اشاره به تجربیات زیسته و خاطرات سفرهای خود، روستاهای ایران را مناطقی بکر با مردمی دوست‌داشتنی و پر از قصه معرفی کرد که می‌توان برای نوشتن از آن‌ها وام گرفت و نیز، نوشتن را خلق‌کردنی دانست که فقط با کشف‌کردن و خوب دیدن و شنیدن ممکن می‌شود. 


http://www.sepahannews.ir/fa/News/104423/از-دیارِ-سفر-و-تماشا
بستن   چاپ