پیام سپاهان

آخرين مطالب

کار با قدرت‌های بزرگ نیازمند بروکراسی حرفه‌ای است مقالات

کار با قدرت‌های بزرگ نیازمند بروکراسی حرفه‌ای است
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - جام جم / متن پیش رو در جام جم منتشر شده و انتشار آن در آخرین خبر به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
در روزهای اخیر گمانه‌‌زنی‌های مختلفی درباره جزئیات سند همکاری ایران و چین منتشر شده است که هیچ‌یک از این جزئیات مورد تایید وزارت خارجه قرار نگرفته است. در گفت‌وگو با محسن شریعتی‌نیا،‌تحلیلگر ارشد مسائل چین به بررسی ظرفیت‌های همکاری دو کشور و اهمیت روابط بلندمدت دوجانبه پرداخته‌ایم. این کارشناس مسائل بین‌الملل معتقد است بیش از این‌که چه جزئیاتی در این برنامه وجود داشته باشد این مساله اهمیت دارد که چقدر این برنامه قابلیت اجرا دارد. وی بر همین اساس تاکید دارد نباید با برخی اقدامات غیرحرفه‌ای باعث شد که این سند روی کاغذ باقی بماند.
در روزهای گذشته واکنش‌های مختلفی به برنامه همکاری 25 ساله ایران و چین مطرح شده‌است. به لحاظ دیپلماتیک، همکاری 25ساله دو کشور چه معنی دارد؟
همکاری بین دو کشور ایران و چین مربوط به امروز و دیروز نیست، حداقل 10 سال است که چین شریک اول تجاری کشورمان است. 30درصد تجارت خارجی ایران با چین است و حتی در چند ماه اخیر باوجود این‌که کرونا بر میزان صادرات ایران تاثیرگذار بوده، اما 27 درصد صادرات کشور ما به چین بوده و این کشور تنها خریدار نفت ایران است و هنوز بخشی از اقتصاد خود را روی ایران باز نگه داشته‌است.
لذا این سند تلاش می‌کند این همکاری‌ها را به سطح جدیدی ارتقا دهد، این‌گونه اسناد بالادستی و کلان که در روابط کشورها تنظیم می‌شود، اهداف کوتاه مدت را دنبال نمی‌کند بلکه می‌کوشد ساختاری برای رابطه تعریف کند که در آن قالب، تعاملات بیش از گذشته گسترش و عمق پیدا کند، به همین دلیل باید گفت هر چند تصویب سند اهمیت دارد، اما آنچه کلیدی است،شکل اجرای سند و میزان موفقیت آن است.
نکته دیگر این که این سند در کشورمان باید عمدتا توسط رئیس‌جمهور بعدی اجرا شود، چراکه پیش‌بینی بنده این است که چینی‌ها نظر نهایی‌شان را در چند ماه آینده اعلام می‌کنند. البته چین موافقت اولیه خود را با سند ابراز کرده ، اما تصویب نهایی آن با تغییرات احتمالی که از سوی ایران صورت گرفته، ممکن است چند ماه طول بکشد و در این چند ماه عملا وارد فرآیند انتخابات در ایران خواهیم شد.
بنابراین اجرای احتمالی این سند به انتخابات ایران و انتخاب رئیس‌جمهور جدید خواهد رسید و ایشان نقش کلیدی را ایفا می‌کند؛ به هر حال تاکید می‌کنم سند، آغاز تازه‌ای در روابط ایران و چین است و ساختار جدیدی را تعریف می‌کند، اما باید ببینیم این ساختار در عمل چقدر تاثیرگذار است.
از زمانی که موضوع این سند مطرح شد، شاهد اعلام مخالفت‌هایی در داخل و خارج از کشور نسبت به آن هستیم. علت این مخالفت‌ها چیست و چقدر کشورهایی که ممکن است از اجرای این سند دچار ضرر شوند در این میان دخیل هستند و به این موضوع دامن می‌زنند؟
ممکن است این‌گونه کشورها هم بخشی از این موضوع یعنی ایجاد حساسیت‌ها باشند، اما به دلیل این‌که قرار است اتفاق مهمی بیفتد در جامعه ایران بحث‌های بسیاری درباره آن مطرح می‌شود.
از سوی دیگر در سطح بین‌المللی، مسائل مربوط به چین یک موضوع حساسیت برانگیز برای تمام کشورهاست و در صحنه داخلی آمریکا، بحث‌های اصلی مربوط به چین است و در اغلب کشورها مدیریت و گسترش روابط با چین به دلیل این‌که بر بخش مهمی از اقتصاد کشورها و زندگی روزمره مردم تاثیر می‌گذارد، محل بحث است و ایران هم از این موضوع مستثنا نیست.
هر دو کشور ایران و چین در سال‌های اخیر مورد هجمه از سوی آمریکا بوده‌اند. توافق ایران و چین چقدر می‌تواند در تضعیف سیاست‌های آمریکا موثر باشد و باعث کمتر شدن اثر تحریم‌های آمریکا شود؟
بسیار زود است که در این مورد صحبت کنیم. باید منتظر بمانیم و ببینیم این سند در چین چگونه به تصویب می‌رسد.
البته طبیعتا همکاری با چین می‌تواند فشار تحریم‌ها را کاهش دهد اما این‌که در کوتاه مدت باعث بی اثر شدن تحریم‌ها شود بعید است؛ ایران یک‌سری منابع قدرت دارد که با آن منابع می‌تواند تا حدی با فشارهای جهانی مقابله کند، بنابراین هر چه تعداد این منابع قدرت بیشتر باشد توان ایران نیز برای مقابله با فشارها بیشتر خواهد شد، بنابراین در صورتی که مناسبات دوستانه با چین تعریف شود، وزن و جایگاه چین در جهان می‌تواند کمک شایانی به ایران در جهت کاهش اثر تحریم‌ها کند، البته این اتفاق به صورت اتوماتیک نخواهد بود، بلکه به مسیر مدیریت طرف ایرانی و این که چه میزان اعتماد استراتژیک وجودداشته باشد بستگی دارد.
در روزهای اخیر بیشتر صحبت از همکاری‌های نفتی ایران و چین در چارچوب برنامه همکاری 25 ساله مطرح شده‌است. اصولا چه ظرفیت‌هایی برای همکاری دو کشور وجود دارد؟
متنی که از سند در رسانه‌ها منتشر شده، حکایت از این دارد که همکاری دو کشور حوزه‌های بسیار متفاوتی را در بر می‌گیرد، اما در عین حال به دلیل این که از تولیدکنندگان مهم انرژی در جهان هستیم و چین بزرگ‌ترین واردکننده انرژی در جهان محسوب می‌شود، طبیعی است انرژی در کانون سند و روابط ایران و چین در یک دهه گذشته بوده‌است.
به همین دلیل در اسناد همکاری دو کشور عمدتا بر مزیت‌های نسبی و نیازمندی‌های طرف مقابل تاکید می‌کنند و بر همین اساس همکاری‌های نفتی به نوعی ستون فقرات روابط باقی خواهد ماند .
پیش‌بینی شما از آینده این سند همکاری چیست؟
سند، یک گام به جلوست و ایران برای اولین بار تلاش می‌کند روابطش را با یک قدرت بزرگ ساماندهی کند. البته نکته اینجاست هر چند طراحی استراتژی‌های کلان مهم است اما مهم‌تر این است که آیا امکان اجرایی آن وجود دارد؟ به عبارتی آیا توانمندی بروکراتیک و استراتژیک لازم برای اجرای چنین گام‌هایی فراهم است؟ چرا که همکاری با قدرت‌های بزرگ نوعی از مدیریت راهبردی را نیاز دارد که با مقابله با قدرت‌های بزرگ متفاوت است.
اگر بروکراتیک راهبردی ایران به تدریج به این ظرفیت برسد که با قدرت‌های بزرگ همکاری ساماندهی شده‌ای داشته‌باشد و برنامه‌ریزی برای هدف مشخصی سازماندهی شود، می‌توان گفت این سند قابلیت اجرا دارد.
متاسفانه واکنش‌های یک هفته اخیر از سوی مسؤولان به سند، حکایت از ضعف‌های شدید بروکراتیک در اجرای سند دارد که می‌تواند آن را در اجرا دچار مشکلات جدی کند.
در یک هفته انواع مواضع ضد و نقیض از سوی کسانی که در بخش‌های مختلف بروکراسی ملی نقش داشتند عنوان شده در حالی که در چین هنوز واکنش رسمی‌به این سند نشان داده نشده‌است.
باید بدانیم کار با قدرت‌های بزرگ نیازمند بروکراسی‌های بسیار پیچیده و حرفه‌ای است و در صورتی که این بروکراسی حرفه‌ای وجود نداشته باشد، اسناد امضا می‌شود اما اجرایی نمی‌شود. نگرانی این است که رفتارهای غیر حرفه‌ای باعث شود این سند روی کاغذ بماند.

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/161178/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شهدا سرمایه اصلی نظام هستند

پیگیری حل مشکلات جامعه ایثارگران استان ایلام در سطح ملی

آغاز رقابت داوطلبان نوبت اول کنکور 1403 در رشته علوم تجربی

کیفیت هوای کلانشهر اصفهان ناسالم برای گروههای حساس

لغو پی در پی کنسرت‌ها در ایران/ وقتی وزارت ارشاد نمی‌تواند پای مجوز خودش بایستد (فیلم)

3200مترمربع از معابر روستای ابیانه سنگ‌فرش شد

خورو بیابانک بارانی‌ترین منطقه اصفهان

عشق زندگی می بخشد

منتظر پیکسل تبلت 2 گوگل نباشید!

ایمیل اشتباه اپل به مشتریان آیفون، خبرساز شد

به‌روزرسانی نسل بعدی Fallout 4 منتشر شد

آیا دکترین هسته‌ای ایران تغییر کرده است؟

دوربین مخفی از پشت پرده کمبود شیرخشک/ ویدئو

380 نفر در کمیسیون‌ پزشکی و تعیین درصد جانبازی شرکت کردند

راه‌اندازی مجدد دبیرخانه «شهر اسلامی» در شهرداری اصفهان

مشارکت 256 نیروی راهداری استان اصفهان در عملیات راهداری بارش های اخیر

گام بلند شهرداری اصفهان در بودجه‌ریزی حوزه فناوری اطلاعات

حیدرآباد؛ اصفهانی نو در قلب هندوستان

نیاز به 6 هزار میلیارد ریال اعتبار برای طرح‌های پیشگیری از سیل در اصفهان

میراث‌فرهنگی اصفهان باید دوباره زنده شود

بررسی ابعاد سیاسی علامه سیدمحمد باقر درچه‌ای/ یک کنش‌گری سیاسی با شاگردپروری

تصویب بیش از 50 مصوبه برای توسعه شرق شهرستان اصفهان

برنامه سینماهای اصفهان امروز جمعه 7 اردیبهشت + ساعت اکران «مست عشق» و قیمت بلیت

آغاز بازی های انتقامی پرسپولیس و اوسمار ویرا

برنامه پرواز‌های فرودگاه اصفهان در روز جمعه هفتم اردیبهشت 1403

موفقیت وشوکاران سپاهان در چین

دعوت هندبالیست های سپاهان به اردوهای تیم ملی

وضعیت قرمز هوا در دو ایستگاه اصفهان

چادگان؛ نگین گردشگری اصفهان

هوای روز جمعه اصفهان و کاشان آلوده است

اجرای 29 ویژه برنامه در منطقه 8 ویژه هفته فرهنگی اصفهان

بعضی از رنج ها‌‌‌‌‌‌‌ را نمیشه حل کرد!

داستانک/ انسان های بازنده

موجودات فضایی‌ بازی Exodus نژادهای متنوعی خواهند داشت

تلگرام با 15 قابلیت جدید نفس را در سینه واتساپ حبس کرد

اپل واچ سری X احتمالا از مادربرد با طراحی باریک‌تر استفاده خواهد کرد

فرمانده‌ای که روح نبرد را در کرانه‌ باختری دمید

مناسبت روز/ جمعه، 7 اردیبهشت‌ماه

اینفوگرافی/ 6 نشانه پنهان ابتلا به فرسودگی شغلی

ماجرای خاوری که در سیل اردستان زیر آب ماند

ضرورت توجه به سرمایه اجتماعی در تعامل مجلس و دولت/ وفاق و همدلی در اصفهان رو به ارتقا است

رفع نواقص پروژه بیمارستان بهارستان به خوبی پیش رفته است

اتخاذ بیش از 50 مصوبه برای حل مسائل و مشکلات شرق شهرستان اصفهان

نمایشگاهی از نیم قرن تلاش برای احیای جلفا

جریمه راننده پراید به سبک جرثقیل‌داران! + فیلم

50 مصوبه برای حل مشکلات شرق شهرستان اصفهان

بخشی از کتاب/ چون که او گل من است

ارتباط مغز و کامپیوتر؛ رقیب چینی تراشه نورالینک ایلان ماسک معرفی شد

گلکسی رینگ سامسونگ به هوش مصنوعی مجهز خواهد بود

سناتو آمریکایی خواستار جلوگیری از فروش تمام کالاها به هواوی شد